Ο εικαστικός Μανόλης Αποστολάκης δημιουργεί με τη βοήθεια των επισκεπτών μια εικαστική  διαδρομή στη Μυρτιά, τόπο καταγωγής του Νίκου Καζαντζάκη.

 

Ένα σύνθετο, σπονδυλωτό, εικαστικό έργο που ξετυλίγεται στις γειτονιές, στα στενά σοκάκια, στους παλιούς τοίχους του χωριού. Η εικόνα του τόπου, η ατμόσφαιρα του Μουσείου και η επαφή με το έργο του συγγραφέα αφήνει το προσωπικό ίχνος και συνδιαμορφώνει το συλλογικό. Ο θεατής γίνεται συνδημιουργός της δράσης. Με τη συμμετοχή του στο εικαστικό εργαστήριο, γράφοντας, σχεδιάζοντας, σημαδεύοντας, υποδεικνύοντας με τον δικό του τρόπο, μετουσιώνει το βίωμά του και, σε συνεργασία με τον εικαστικό Μανόλη Αποστολάκη, αφήνει το δικό του μήνυμα στη δημιουργία αυτού του ίχνους. Τα ίχνη αυτά αποτελούν το εκφραστικό μέσο, το εργαλείο, την ύλη, που στα χέρια του καλλιτέχνη μορφοποιούνται σε ένα νέο δημιούργημα.

 

Με βασική ύλη το μέταλλο, και πλαστικά μέσα: το χαρτί, το κάρβουνο, τη γραμμή, την κομμένη φόρμα, τη φωτιά, και την οξείδωση, γίνονται χαράξεις, κοπές, γραφές, σημάδια πάνω στα μέταλλα μέχρι να προκύψει το βασικό εκφραστικό μέσο στα χέρια του ζωγράφου. Έτσι σχηματίζεται το συλλογικό ίχνος, ένα νέο έργο-σημάδι, έργο- διαδρομή, έργο-παιχνίδι/.

 

Οι τελικές «γραφές» φιλοξενούνται στους τοίχους του χωριού καλώντας άλλους θεατές σε νέες αναγνώσεις, ιχνηλασίες, περάσματα. Ένα έργο-περιπλάνηση στο χωριό του Καζαντζάκη από σημείο σε σημείο. Αναφορές, διαδρομές, ενθυμίσεις μιας σημαντικής παρουσίας… της δικής του, της δικής μας»

 

10541807_10206829422485465_58535077572542444_n

 

https://alfa3.gr/projects/7-simia-mirtia/?preview=true&preview_id=1706&preview_nonce=b353eaa2d8